A-V fistülü olan hastaların klinik takiplerinin değerlendirilmesi
Künye
Erdogan R. (2016). A-V fistülü olan hastaların klinik takiplerinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul : İstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.Özet
Materyal ve Yöntem: Araştırmanın örneklemi İstanbul Şişli FNH’de böbrek nakli öncesi diyalize girmek için A-V fistül açılan, nakil sonrası sonrası fistülleri çalışan hastalar oluşturmaktadır. Yürütülen çalışmaya22-65 yaş arası (ortalama=41,29±10,63 yıl) böbrek nakli yapılmış olan 100 kişi katılmıştır. Verilerin analizi için sosyal bilimlerde sıkça kullanılan SPSS.21 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada yer alan sosyodemografik bilgiler için frekans ve betimleyici istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Kategorik değişkenler içi farklılığı bulmak için ki-kare homojenlik ve kategorik değişkenler arası farklılığın tespiti için ki-kare bağımsızlık analizleri kullanılmıştır.
Bulgular: Analizler sonucunda fistüllerin böbrek nakli sonrasında için yaşadıkları problemler arası farklılık görülmüştür. Kadın hastalar daha çok fistülün görüntüsünden rahatsız oldukları için kapatılmasını istemişlerdir. Fistül takılan hasta grubunda 22-40 yaş arası ve düşük eğitim seviyesi için günlük aktiviteleri daha çok etkilediği görülmüştür. Nakil sonrası fistülünün kapatılmasını en çok isteyen hastalar 22-40 yaş arası hastalar ve fistülü sol kolunda bulunan hastalardır. Fistülü sol kolunda bulunan bireylerin daha çok kalp problemi yaşadıkları görülmüştür. BUN ve KREATİN değerlerinin fistülün kapatılmasını isteme veya istememe durumunda istatistiksel fark bulunmamıştır.
Sonuç: Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve p=0,05 anlamlılık düzeyinde incelenmiştir. Material and Method: The sampling of the study consists of the patients, on whom A-V fistula was opened before kidney transplantation and continue working in the postoperative period in Istanbul Şişli FNH. Total 100 patients (of which 71 patients (72,4%) are married, 27 single (27,6%) and 2 patients whose marital status are not known) and who had received kidney transplant, participated in the study. The participants vary between age of 22-65. The SPSS.21 package program is used for the data analysis. The frequency and definitive statistics methods were used for the socio-demographic data study. The Chi-Square Homogeneity Analysis is used to determine the differences in intra-categorical variables; and the Chi-Square Independence Analysis for the differences between the categorical variables.
Findings: Patients were analyzed according to the problems their experiencing according to the problems about the fistulas opened in the patients. Since the female patients pay attention to their appearance, they would like to have it removed. It is observed that the lower the age and education, the fistula influence becomes greater. It was also observed that the individuals with fistula on their left arms have more cardiac problems as well as hypertension and tachycardia. No statistically significant difference is seen for the fistula removal based on the BUN and CREATINE values. The patients prefer to have fistulas were on their left arms.
Results: The findings were examined with 95% confidence interval and at p=0,05 significance level.