Treatment of saphenous vein graft lesions with paclitaxel- and sirolimus-eluting stents: Comparison of short- and long-term clinical outcomes.
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2008Author
Görmez, SelçukErdim, Refik
Erdoğmuş, Onur
Civan, Murat
Çatakoğlu, Alp Burak
Gülbaran, Murat
Aytekin, Vedat
Metadata
Show full item recordCitation
Gormez S, Erdim R, Erdogmuş O, Civan M, Catakoglu AB, Gulbaran M, Demiroglu C, Aytekin V. Treatment of saphenous vein graft lesions with paclitaxel- and sirolimus-eluting stents: comparison of short- and long-term clinical outcomes. Anadolu Kardiyol Derg. 2008 Dec;8(6):431-436.Abstract
Objective: The purpose of this study was to compare treatment of saphenous vein graft (SVG) lesions with paclitaxel-eluting (PES) and sirolimus-eluting stents (SES) in daily practice with regard to short- and long-term clinical outcomes.
Methods: Between August 2002 and September 2006, a total of 71 patients with SVG lesions who were implanted PES or SES with percutaneous coronary intervention in our center were evaluated retrospectively. Forty-six patients with PES (PES group) were compared to twenty-five patients treated with SES (SES group) in terms of in-hospital, 30-day, six-months and 1-year clinical outcomes. Statistical analyses were performed using Chi-Square statistics or Fisher’s exact and independent sample t test. Survival analysis was done using Kaplan-Meier method and log-rank test. Amaç: Bu çalışmada amacımız günlük pratikte paklitaksel salınımlı (PSS) ve sirolimus salınımlı (SSS) stentler ile tedavi edilen safen ven greft (SVG) lezyonlu hastaları kısa ve uzun dönem klinik sonuçlar açısından karşılaştırmaktır.
Yöntemler: Merkezimizde Ağustos 2002 ile Eylül 2006 tarihleri arasında SVG lezyonu için perkütan koroner girişim ile PSS veya SSS uygulanmış olan toplam 71 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastane içi, 30. gün, 6. ay ve 1. yıl klinik sonuçları açısından PSS uygulanan 46 hasta (PSS grubu), SSS uygulanan 25 hasta (SSS grubu) ile karşılaştırıldı. İstatistiksel değerlendirmede Ki-Kare, “Fisher exact” ve bağımsız örneklem t testleri kullanıldı. Sağkalım analizi Kaplan-Meier yöntemi ve log-rank testi ile yapıldı.