Ele gelmeyen meme lezyonlarının roll yöntemi ile işaretlenmesi ve histopatolojik sonuçları
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2015Author
Öztürk Turan, ÇiğdemBademci, Refik
Turan, Eren
Farisoğulları, Zelal
Akan, Arzu
Eroğlu, Ersan
Başak, Muzaffer
Metadata
Show full item recordCitation
Ozturk Turan C, Bademci R, Turan E, Farisogullari Z, Akan A, Eroglu E, Erturk A, Basak M. [Nonpalpable breast lesions with roll marking method and histopathological results]. Tıp Araştırmaları Dergisi; 2015: 13(3):113-116Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mamografide ya da utrasonografide tespit edilen, ancak ele gelmeyen meme lezyonu olan hastalarda, ultrasonografi eşliğinde ROLL (Radioguided Occult Lesion Localisation) yöntemi ile işaretleme sonrası cerrahi eksizyon sonuçlarının sunulmasıdır.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Ağustos 2007 ve Şubat 2009 tarihleri arasında, mamografi ya da ultrasonografi de tespit edilen, ancak ele gelmeyen şüpheli lezyonu olan 30 hastaya ultrasonografi eşliğinde ROLL ile işaretleme yapıldı. Olgulara; Ultrasonografi eşliğinde, şüpheli lezyon içine 0.3-0.5 ml serum fizyolojik içindeki 1-1.5mci Tc99m ile bağlanmış, partikül boyutu 10-80nm olan Human Serum Albumin enjekte edildi. Daha sonra olgulara, 24 saat içerisinde, ameliyathane ortamında, lokal ya da genel anestezi altında, Gama Prob yardımıyla, cerrahi eksizyon uygulandı Lezyon alanında aktivite kalmadığı kontrol edildikten sonra piyes patolojiye verilmeden cerrahi sınır için işaretlendi. Piyes standart olarak frozen ile patolojik inceleme yapıldı. Patoloji sonucuna göre malign gelen olgularda nükleer madde ile ve mavi boya ile sentınel lenf nodu biyopsi (SNLB) örneklemesi yapıldı. Malignite gelmeyen olgularda ise ameliyat sonlandırıldı. Aim: The purpose of this study, patients with non-palpable suspicious lesions detected, ultrasound (US)-guided ROLL (Radio-guided Occult lesion localization) method is presented and compared with the results of surgical excision after marking.
Material and Methods: Between August-2007 to February-2009, non-palpable suspicious breast lesions detected in mammography and/or US in our department, US guided ROLL marking was performed in 30 patients. Under US guidance, particle size 10 to 80 nm, 1-1.5 mci Technetium-99mbounded human serum albumin in 0.3-0.5 ml saline injected into suspicious lesion. Following in 24 hours, surgical excision was performed under local or general anesthesia with the assistance of gamma probe in the OR. Surgical margin was marked after the disappearance of radioactivity. Frozen section examination was performed during the operation for all subjects. Nuclear material and blue stain were injected around the surgical field for identification of sentinel lymph node biopsy (SLNB) upon results of malignant tumor findings in frozen section, whereas operation was terminated for benign lesions.