Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYiğit, Volkan Bilge
dc.contributor.authorÇınar, Fikret
dc.contributor.authorEvren, Cenk
dc.contributor.authorUğur, Mehmet Birol
dc.contributor.authorÖzdemir, Yalçın
dc.date.accessioned2016-11-22T11:52:08Z
dc.date.available2016-11-22T11:52:08Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationYigit VB, Cinar F, Evren C, Ugur MB, Ozdemir Y. [Odor identification test for Turkish society]. KBB Uygulamaları 2015; 3(3): 91-96. doi: 10.5606/kbbu.2015.54376en_US
dc.identifier.issn2147-4230
dc.identifier.urihttp://www.kbbuygulamalari.org/en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11446/1175en_US
dc.descriptionİstanbul Bilim Üniversitesi, Tıp Fakültesi.en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Türk halkının tanıdığı kokuların tespit edilmesi ve bu kokuların koku hastalıklarına yönelik standardize edilmesi amaçlandı. Yöntemler: Aktif enfeksiyon geçirmeyen ve butanol eşik testini geçen 200 kişiye (103 erkek, 97 kadın; ort. yaş 35.72 yıl; dağılım 15-60 yıl) koku testi uygulandı. Roll-on kapaklı şişelere konulan 20 farklı koku kurutma kağıtlarına aynı miktarda sürülerek deneklere koklatıldı ve çoktan seçmeli altı seçenek eşliğinde kokunun ne kokusu olduğu soruldu. Bulgular: Tanımlama puanı çilek, muz, gül, nane, karanfil, tarçın, limon, portakal, lavanta ve sarımsak için %65’in üzerinde; fesleğen, elma, şeftali, leylak, ardıç ve çörek otu için %20 ila %65 arasında; mersin, melisa, kakule ve iğde için %20’nin altında idi. Sonuç: Türkiye’de uygulanacak koku testlerinde temel koku seçenekleri olarak çilek, muz, gül, nane, karanfil, tarçın, limon, portakal, lavanta ve sarımsak kokusu uygundur.en_US
dc.description.abstractObjective: This study aims to determine the odors recognized by Turkish people and standardize these odors for odor diseases. Methods: Odor test was implemented to 200 individuals (103 males, 97 females; mean age 35.72 years; range 15 to 60 years) who have not experienced active infection and have passed the butanol threshold test. Twenty different odors contained in bottles with roll-on caps were smelled by the subjects by rubbing in equal amounts on blotting papers and subjects were asked what the odor was accompanied by six multiple choice alternatives. Results: Identification score was above 65% for strawberry, banana, rose, mint, clove, cinnamon, lemon, orange, lavender, and garlic; between 20 to 65% for basil, apple, peach, lilac, juniper, and nigella; and below 20% for myrtle, melissa, cardamom, and elaeagnus. Conclusion: Odors of strawberry, banana, rose, mint, clove, cinnamon, lemon, orange, lavender, and garlic are suitable as basic odor choices in odor tests to be performed in Turkey.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul KBB-BBC Uzmanları Derneğien_US
dc.identifier.doi10.5606/kbbu.2015.54376en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjecttanımlama testien_US
dc.subjectkoku kaybıen_US
dc.subjecteşik testien_US
dc.subjectidentification testen_US
dc.subjectsmell lossen_US
dc.subjectthreshold testen_US
dc.titleTürk toplumu için koku tanımlama testien_US
dc.title.alternativeOdor identification test for Turkish societyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKulak Burun Boğaz Uygulamaları Dergisien_US
dc.departmentDBÜ, Tıp Fakültesien_US
dc.identifier.issue3
dc.identifier.volume3
dc.identifier.startpage91
dc.identifier.endpage96
dc.contributor.authorIDTR7809en_US
dc.contributor.authorIDTR245735en_US
dc.contributor.authorIDTR140262en_US
dc.contributor.authorIDTR140253en_US
dc.relation.publicationcategoryBelirsizen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster