dc.contributor.advisor | Karaca, Anita | |
dc.contributor.author | Kaya, Zahide | |
dc.date.accessioned | 2017-07-03T11:52:13Z | |
dc.date.available | 2017-07-03T11:52:13Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.identifier.citation | Kaya Z. (2017). Hemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakımı yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul: İstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11446/1294 | en_US |
dc.description | 09.06.2020 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır. | en_US |
dc.description | İstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.description.abstract | Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakım
yönetimi ile ilgili risk faktörleri, ayak muayenesi, diyabetik ayak komplikasyonlarına
yönelik önlemler, ayakkabı seçimi gibi konularda bilgi düzeylerinin
değerlendirilmesi ve diyabetik ayak bakım yönetimini etkileyen faktörlerin
belirlenmesi amacıyla planlandı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın
örneklemini 01.09.2016-01.12.2016 tarihleri arasında İstanbul’da özel bir hastanede
çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 435 hemşire oluşturdu. Araştırma
verileri “Hemşire Bilgi Formu” ve “Hemşirelerin Diyabetik Ayak Yönetimi
Konusundaki Bilgi Düzeyi Formu” ile toplandı. Bu formdan en düşük “0 puan”, en
yüksek “68 puan” alınabilmektedir. Puanın yükselmesi hemşirelerin diyabetik ayak
yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin arttığını göstermektedir. Araştırmanın verileri
SPSS15.00 programı ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamalarının 26,37 ± 4,974 olduğu, %76,8'inin
(n=334) kadın, %72,6’sının (n=316) bekar, %61,1'inin (n=266) lisans mezunu
olduğu saptandı. Hemşirelerin “Diyabetik Ayak Yönetimi Bilgi Düzeyi Formu”
toplam puanı 34 ile 67 arasında değişmekte olup ortalaması 58,67±5,939 olarak
tespit edildi. Hemşirelerin “Diyabetik Ayak Yönetimi Konusundaki Bilgi Düzeyi
Formu” boyut puanlarına göre aldıkları en yüksek puan “Ayak Komplikasyonları”
(26,47±2,639), en düşük puan ise “Ayak Muayenesi”ne (9,46±1,148) yönelik alt
boyutlardır.
Sonuç: Hemşirelerin diyabetik ayak yönetimi konusundaki bilgi düzeylerinin iyi
olduğu ancak diyabetik ayak risk faktörleri ve etiyolojisi konusunda eğitime
ihtiyaçları olduğu belirlendi | en_US |
dc.description.abstract | Aim: This study was planned to evaluate the knowledge levels in the subjects such as
the risk factors related with the diabetic foot care management of the nurses in
diabetic patients, foot examination, precautions for diabetic foot complications and
shoe selection, and to determine the factors affecting diabetic foot care management.
Materials and Methods: This study is a descriptive research. The sample of the
researcher was 435 nurses who worked in a private hospital in Istanbul between
01.09.2016-01.12.2016 and agreed to participate in the research. Research data were
collected with "Nurse Information Form" and "Nurse's Knowledge Level Form on
Diabetic Foot Management". This form has the lowest "0 point", and the highest "68
points". The increase in score indicates that nurses' knowledge of diabetic foot
management is increasing. The data of the study were analyzed with the SPSS 15.00
program.
Results: It was determined that the mean age of the nurses was 26.37 ± 4.974, 76.8%
(n = 334) were female, 72.6% (n = 316) were single and 61.1% (n = 266) had
bachelor's degree. The total score of the "Diabetic Foot Management Knowledge
Level Form" of the nurses ranged from 34 to 67 with an average of 58.67 ± 5.939.
The highest score of the nurses according to the "Diabetic Foot Management
Knowledge Level Form" was the subsection for "Foot Complications" (26.47 ±
2.639) and the lowest score was the subsection for "Foot Surgery" (9.46 ± 1.148).
Conclusion: It was determined that the knowledge levels of nurses on diabetic foot
management were good but there were training needs for diabetic foot risk factors
and etiology. | en_US |
dc.description.tableofcontents | 1. ÖZET ............................................................................................................................ 1
2. SUMMARY .................................................................................................................. 2
3. GİRİŞ VE AMAÇ ......................................................................................................... 3
4. GENEL BİLGİLER ...................................................................................................... 5
4.1. DİABETES MELLİTUS’UN TANIMI VE TARİHÇESİ ..................................... 5
4.2. DİABETES MELLİTUS’UN EPİDEMİYOLOJİSİ .............................................. 6
4.3. DİABETES MELLİTUS TANISI.......................................................................... 7
4.4. DİABETES MELLİTUS’UN SINIFLANDIRILMASI ......................................... 8
4.4.1. Tip 1 Diabetes Mellitus ................................................................................. 9
4.4.2. Tip 2 Diabetes Mellitus ............................................................................... 10
4.4.3. Gestasyonel Diabetes Mellitus .................................................................... 11
4.4.4. Diğer Spesifik Diabetes Mellitus Tipleri .................................................... 12
4.5. Diabetes Mellitus’un Tedavisi .............................................................................. 12
4.5.1. Diyet ............................................................................................................. 12
4.5.2. İlaç Tedavisi ................................................................................................. 13
4.5.2.1. Oral Antidiyabetik Ajan Tedavisi ................................................... 13
4.5.2.2. İnsülin Tedavisi ve İnsülin Çeşitleri ............................................... 13
4.5.3. Egzersiz ....................................................................................................... 14
4.5.4. Kendi Kendine Glukoz Takibi .................................................................... 15
4.5.5. Eğitim .......................................................................................................... 16
4.6. DİABETES MELLİTUS’UN KOMPLİKASYONLARI .................................... 18
4.6.1. Akut Komplikasyonlar ................................................................................ 19
4.6.1.1. Hipoglisemi .................................................................................... 19
4.6.1.2. Hiperglisemi ................................................................................... 20
4.6.1.3. Diabetik Ketoasidoz ...................................................................... 21
4.6.2. Kronik Komplikasyonlar ............................................................................. 21
4.6.2.1. Mikrovasküler Komplikasyonlar .................................................. 21
4.6.2.2. Makrovasküler Komplikasyonlar .................................................. 23
4.7. DİYABETİK AYAK ........................................................................................... 23
4.7.1. Diyabetik Ayağın Muayenesi ..................................................................... 24
4.7.2. Diyabetik Ayak Tedavisi ........................................................................... 26
4.7.2.1. Tıbbi Tedavi ................................................................................. 27
4.7.2.2. Hiperbarik Oksijen Tedavisi ........................................................ 28
4.7.2.3. Cerrahi Tedavi .............................................................................. 28
4.7.2.4. Ortez ve Protez Kullanımı ............................................................ 29
4.7.2.5. Koruyucu Ayakkabı ..................................................................... 29
4.8. DİYABETİK HASTADA ÖZ BAKIM YÖNETİMİ ......................................... 30
4.9. DİYABETİK AYAĞIN ÖNLENMESİNDE HEMŞİRELİĞİN ROLÜ............. 32
5. GEREÇ VE YÖNTEM ............................................................................................... 35
5.1. ARAŞTIRMANIN AMACI VE TİPİ ................................................................. 35
5.2. ARAŞTIRMA SORULARI ................................................................................ 35
5.3. ARAŞTIRMANIN YAPILDIĞI YER ................................................................ 35
5.4. ARAŞTIRMANIN EVRENİ VE ÖRNEKLEMİ ............................................... 36
5.5. ARAŞTIRMANIN ETİK YÖNÜ ....................................................................... 36
5.6. VERİLERİNTOPLANMASI .............................................................................. 36
5.6.1. Veri Toplama Araçları .............................................................................. 37
5.6.1.1. Hemşire Bilgi Formu ................................................................... 37
5.6.1.2. Hemşirelerin Diyabetik Ayak Yönetimi Konusundaki Bilgi
Düzeyi Formu .............................................................................. 37
5.7. VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ.............................................................. 38
5.8. ARAŞTIRMANIN SINIRLILIKLARI ............................................................... 38
6. BULGULAR .............................................................................................................. 39
6.1. HEMŞİRELERİN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ........................... 39
6.2. HEMŞİRELERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ .................................................. 40
6.3. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ
ÖZELLİKLERİ .................................................................................................. 42
6.4. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ
FORMUNA VERDİKLERİ YANITLARIN DAĞILIMI ................................. 44
6.5. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ
FORMU PUANLARININ DAĞILIMI ............................................................. 49
6.6. HEMŞİRELERİN ÖNEMLİ SOSYO-DEMOGRAFİK, MESLEKİ VE
DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİNİN
DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ FORMU
PUANLARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI ............................................. 50
6.7. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ
FORMU PUANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ .................................................. 57
7. TARTIŞMA ............................................................................................................... 59
7.1. HEMŞİRELERİN SOSYO-DEMOGRAFİK VE MESLEKİ
ÖZELLİKLERİNİN TARTIŞILMASI ............................................................... 59
7.2. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN
TARTIŞILMASI .................................................................................................. 59
7.3. HEMŞİRELERİN ÖNEMLİ SOSYO-DEMOGRAFİK, MESLEKİ VE
DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİNİN
DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ FORMU PUANLARINA
GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI ......................................................................... 60
8. SONUÇ VE ÖNERİLER ........................................................................................... 67
9. KAYNAKLAR ......................................................................................................... 71
EKLER ............................................................................................................................ 86
EK 1: ÖZGEÇMİŞ .......................................................................................................... 86
EK 2: ETİK KURUL ONAYI ........................................................................................ 87
EK 3: ANKET FORMLARI ........................................................................................... 89
EK 4: TEZ ÇALIŞMASI İZİN YAZILARI................................................................... 98 | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | İstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | en_US |
dc.subject | Hemşirelik | en_US |
dc.subject | diyabet | en_US |
dc.subject | diyabetik ayak | en_US |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.subject | diabetes | en_US |
dc.subject | diabetic foot. | en_US |
dc.title | Hemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakımı yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.department | DBÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |