Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKaraca, Anita
dc.contributor.authorKaya, Zahide
dc.date.accessioned2017-07-03T11:52:13Z
dc.date.available2017-07-03T11:52:13Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017
dc.identifier.citationKaya Z. (2017). Hemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakımı yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul: İstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11446/1294en_US
dc.description09.06.2020 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.en_US
dc.descriptionİstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırma, hemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakım yönetimi ile ilgili risk faktörleri, ayak muayenesi, diyabetik ayak komplikasyonlarına yönelik önlemler, ayakkabı seçimi gibi konularda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi ve diyabetik ayak bakım yönetimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini 01.09.2016-01.12.2016 tarihleri arasında İstanbul’da özel bir hastanede çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 435 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri “Hemşire Bilgi Formu” ve “Hemşirelerin Diyabetik Ayak Yönetimi Konusundaki Bilgi Düzeyi Formu” ile toplandı. Bu formdan en düşük “0 puan”, en yüksek “68 puan” alınabilmektedir. Puanın yükselmesi hemşirelerin diyabetik ayak yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin arttığını göstermektedir. Araştırmanın verileri SPSS15.00 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamalarının 26,37 ± 4,974 olduğu, %76,8'inin (n=334) kadın, %72,6’sının (n=316) bekar, %61,1'inin (n=266) lisans mezunu olduğu saptandı. Hemşirelerin “Diyabetik Ayak Yönetimi Bilgi Düzeyi Formu” toplam puanı 34 ile 67 arasında değişmekte olup ortalaması 58,67±5,939 olarak tespit edildi. Hemşirelerin “Diyabetik Ayak Yönetimi Konusundaki Bilgi Düzeyi Formu” boyut puanlarına göre aldıkları en yüksek puan “Ayak Komplikasyonları” (26,47±2,639), en düşük puan ise “Ayak Muayenesi”ne (9,46±1,148) yönelik alt boyutlardır. Sonuç: Hemşirelerin diyabetik ayak yönetimi konusundaki bilgi düzeylerinin iyi olduğu ancak diyabetik ayak risk faktörleri ve etiyolojisi konusunda eğitime ihtiyaçları olduğu belirlendien_US
dc.description.abstractAim: This study was planned to evaluate the knowledge levels in the subjects such as the risk factors related with the diabetic foot care management of the nurses in diabetic patients, foot examination, precautions for diabetic foot complications and shoe selection, and to determine the factors affecting diabetic foot care management. Materials and Methods: This study is a descriptive research. The sample of the researcher was 435 nurses who worked in a private hospital in Istanbul between 01.09.2016-01.12.2016 and agreed to participate in the research. Research data were collected with "Nurse Information Form" and "Nurse's Knowledge Level Form on Diabetic Foot Management". This form has the lowest "0 point", and the highest "68 points". The increase in score indicates that nurses' knowledge of diabetic foot management is increasing. The data of the study were analyzed with the SPSS 15.00 program. Results: It was determined that the mean age of the nurses was 26.37 ± 4.974, 76.8% (n = 334) were female, 72.6% (n = 316) were single and 61.1% (n = 266) had bachelor's degree. The total score of the "Diabetic Foot Management Knowledge Level Form" of the nurses ranged from 34 to 67 with an average of 58.67 ± 5.939. The highest score of the nurses according to the "Diabetic Foot Management Knowledge Level Form" was the subsection for "Foot Complications" (26.47 ± 2.639) and the lowest score was the subsection for "Foot Surgery" (9.46 ± 1.148). Conclusion: It was determined that the knowledge levels of nurses on diabetic foot management were good but there were training needs for diabetic foot risk factors and etiology.en_US
dc.description.tableofcontents1. ÖZET ............................................................................................................................ 1 2. SUMMARY .................................................................................................................. 2 3. GİRİŞ VE AMAÇ ......................................................................................................... 3 4. GENEL BİLGİLER ...................................................................................................... 5 4.1. DİABETES MELLİTUS’UN TANIMI VE TARİHÇESİ ..................................... 5 4.2. DİABETES MELLİTUS’UN EPİDEMİYOLOJİSİ .............................................. 6 4.3. DİABETES MELLİTUS TANISI.......................................................................... 7 4.4. DİABETES MELLİTUS’UN SINIFLANDIRILMASI ......................................... 8 4.4.1. Tip 1 Diabetes Mellitus ................................................................................. 9 4.4.2. Tip 2 Diabetes Mellitus ............................................................................... 10 4.4.3. Gestasyonel Diabetes Mellitus .................................................................... 11 4.4.4. Diğer Spesifik Diabetes Mellitus Tipleri .................................................... 12 4.5. Diabetes Mellitus’un Tedavisi .............................................................................. 12 4.5.1. Diyet ............................................................................................................. 12 4.5.2. İlaç Tedavisi ................................................................................................. 13 4.5.2.1. Oral Antidiyabetik Ajan Tedavisi ................................................... 13 4.5.2.2. İnsülin Tedavisi ve İnsülin Çeşitleri ............................................... 13 4.5.3. Egzersiz ....................................................................................................... 14 4.5.4. Kendi Kendine Glukoz Takibi .................................................................... 15 4.5.5. Eğitim .......................................................................................................... 16 4.6. DİABETES MELLİTUS’UN KOMPLİKASYONLARI .................................... 18 4.6.1. Akut Komplikasyonlar ................................................................................ 19 4.6.1.1. Hipoglisemi .................................................................................... 19 4.6.1.2. Hiperglisemi ................................................................................... 20 4.6.1.3. Diabetik Ketoasidoz ...................................................................... 21 4.6.2. Kronik Komplikasyonlar ............................................................................. 21 4.6.2.1. Mikrovasküler Komplikasyonlar .................................................. 21 4.6.2.2. Makrovasküler Komplikasyonlar .................................................. 23 4.7. DİYABETİK AYAK ........................................................................................... 23 4.7.1. Diyabetik Ayağın Muayenesi ..................................................................... 24 4.7.2. Diyabetik Ayak Tedavisi ........................................................................... 26 4.7.2.1. Tıbbi Tedavi ................................................................................. 27 4.7.2.2. Hiperbarik Oksijen Tedavisi ........................................................ 28 4.7.2.3. Cerrahi Tedavi .............................................................................. 28 4.7.2.4. Ortez ve Protez Kullanımı ............................................................ 29 4.7.2.5. Koruyucu Ayakkabı ..................................................................... 29 4.8. DİYABETİK HASTADA ÖZ BAKIM YÖNETİMİ ......................................... 30 4.9. DİYABETİK AYAĞIN ÖNLENMESİNDE HEMŞİRELİĞİN ROLÜ............. 32 5. GEREÇ VE YÖNTEM ............................................................................................... 35 5.1. ARAŞTIRMANIN AMACI VE TİPİ ................................................................. 35 5.2. ARAŞTIRMA SORULARI ................................................................................ 35 5.3. ARAŞTIRMANIN YAPILDIĞI YER ................................................................ 35 5.4. ARAŞTIRMANIN EVRENİ VE ÖRNEKLEMİ ............................................... 36 5.5. ARAŞTIRMANIN ETİK YÖNÜ ....................................................................... 36 5.6. VERİLERİNTOPLANMASI .............................................................................. 36 5.6.1. Veri Toplama Araçları .............................................................................. 37 5.6.1.1. Hemşire Bilgi Formu ................................................................... 37 5.6.1.2. Hemşirelerin Diyabetik Ayak Yönetimi Konusundaki Bilgi Düzeyi Formu .............................................................................. 37 5.7. VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ.............................................................. 38 5.8. ARAŞTIRMANIN SINIRLILIKLARI ............................................................... 38 6. BULGULAR .............................................................................................................. 39 6.1. HEMŞİRELERİN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ........................... 39 6.2. HEMŞİRELERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ .................................................. 40 6.3. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİ .................................................................................................. 42 6.4. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ FORMUNA VERDİKLERİ YANITLARIN DAĞILIMI ................................. 44 6.5. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ FORMU PUANLARININ DAĞILIMI ............................................................. 49 6.6. HEMŞİRELERİN ÖNEMLİ SOSYO-DEMOGRAFİK, MESLEKİ VE DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİNİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ FORMU PUANLARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI ............................................. 50 6.7. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ FORMU PUANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ .................................................. 57 7. TARTIŞMA ............................................................................................................... 59 7.1. HEMŞİRELERİN SOSYO-DEMOGRAFİK VE MESLEKİ ÖZELLİKLERİNİN TARTIŞILMASI ............................................................... 59 7.2. HEMŞİRELERİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN TARTIŞILMASI .................................................................................................. 59 7.3. HEMŞİRELERİN ÖNEMLİ SOSYO-DEMOGRAFİK, MESLEKİ VE DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİNİN DİYABETİK AYAK YÖNETİMİ BİLGİ DÜZEYİ FORMU PUANLARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI ......................................................................... 60 8. SONUÇ VE ÖNERİLER ........................................................................................... 67 9. KAYNAKLAR ......................................................................................................... 71 EKLER ............................................................................................................................ 86 EK 1: ÖZGEÇMİŞ .......................................................................................................... 86 EK 2: ETİK KURUL ONAYI ........................................................................................ 87 EK 3: ANKET FORMLARI ........................................................................................... 89 EK 4: TEZ ÇALIŞMASI İZİN YAZILARI................................................................... 98en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectHemşireliken_US
dc.subjectdiyabeten_US
dc.subjectdiyabetik ayaken_US
dc.subjectNursingen_US
dc.subjectdiabetesen_US
dc.subjectdiabetic foot.en_US
dc.titleHemşirelerin diyabetli hastalarda diyabetik ayak bakımı yönetimi konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentDBÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

  • Hemşirelik [98]
    Hemşirelik Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerini içerir.

Basit öğe kaydını göster