Does Plate Size Used in Food Service Affect Portion Perception?
Özet
Giriş: Obeziteye etki eden çevresel faktörlerden birisi de porsiyonların büyümesidir. Büyük tabaklarla yapılan yemek sunumlarında bireyler daha fazla besin tüketmektedir. Gıdanın değişik tabak boyutları ile sunulması durumunda, porsiyon algısı değişebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, tabak boyutunun yiyecek porsiyonlarının görsel tahmini üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Deneysel tipteki bu çalışmanın evrenini, yaş aralıkları 20-34 arasında değişen 100 öğrenci oluşturdu. Pişirilmiş 1 porsiyon makarna, çalışmaya katılanlara, boyutları ve şekilleri farklı üç ayrı tabakta sunuldu. Tabaklardan birincisi küçük düz, ikincisi büyük düz, üçüncüsü ise orta boy çukur tabaktı. Her bir katılımcıdan, görsel açıdan tabaklardaki makarna porsiyonlarını tahmin etmeleri istendi (yarım, bir porsiyon, 1.5 porsiyon vs). Elde edilen veriler SPSS 17.0 programı kullanılarak analiz edildi. P değerleri, 0,05 altında olan değeler anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılanların %46'sı erkek ve %54'ü kadın, yaş ortalamaları 25,8±4,4 yıl idi. İki numaralı tabak için, Delboeuf yanılsaması yaşayarak servis edilen makarnayı bir porsiyondan az bulanların oranı %7 iken, 3 numaralı tabak için yanılsama yaşayanların oranı %23'tü. En çok yanılsama bir numaralı tabakta yaşandı (%49). Servis edilen makarnanın porsiyonunu doğru tahmin etme açısından, cinsiyet ve beden kitle indeksi açısından her üç tabak için anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Yemeklerin daha küçük kaplarda servis edilmesinin, algılanan porsiyon miktarını değiştirerek kişilerin enerji alımlarını azaltacağından, obeziteyle mücadele açısından etkin bir yöntem olarak kullanılabileceği düşünüldü Introduction: One of the environmental factor affect obesity is increased size of food portions. According to widespread belief people consume much more food with large plates The food portion perception could be changed with the size of plates. The aim of this study was to evaluate the effect of plate size on food portion perception. Methods: This experimental study includes 100 students with ages ranged 20-34 years. One portion of pasta was served with three different plates. And the portion of pasta was asked to determined for each plates from each participants separately. The data was analyzed by SPSS 17.0 and p value below 0.05 was considered as significant. Results: The rate of Delboeuf illusion in second plate was %7 and it reaches up to 23% in third plate. Nearly half of the participants (49%) had Delboeuf illusion with first plate. The accuracy of portion evaluations of attendance does not show significant difference according to gender and body mass index. Conclusion: As a result, serving foods with small plates may reduce the amount of food and decrease the energy intake. Therefore, it could be used for a cost effective method for obesity fight
Kaynak
Turkish Journal of Family Medicine and Primary CareCilt
10Sayı
4Bağlantı
http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpNM056Z3hNUT09http://hdl.handle.net/11446/1397