dc.contributor.author | Volkan Bilge Yiğit | |
dc.contributor.author | Fikret Çınar | |
dc.contributor.author | Cenk Evren | |
dc.contributor.author | Mehmet Birol Uğur | |
dc.contributor.author | Yalçın Öxdemir | |
dc.date.accessioned | 2019-08-13T12:10:23Z | |
dc.date.accessioned | 2019-08-13T15:49:51Z | |
dc.date.available | 2019-08-13T12:10:23Z | |
dc.date.available | 2019-08-13T15:49:51Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnek9ETXpNdz09 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11446/1543 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmada Türk halkının tanıdığı kokuların tespit edilmesi ve bu kokuların koku hastalıklarına yönelik standardize edilmesi amaçlandı. Hastalar ve Yöntemler: A ktif enfeksiyon geçirmeyen ve butanol eşik testini geçen 200 kişiye (103 erkek, 97 kadın; ort. yaş 35.72 yıl; dağılım 15-60 yıl) koku testi uygulandı. Roll-on kapaklı şişelere konulan 20 farklı koku kurutma kağıtlarına aynı miktarda sürülerek deneklere koklatıldı ve çoktan seçmeli altı seçenek eşliğinde kokunun ne kokusu olduğu soruldu. Bulgular: Tanımlama puanı çilek, muz, gül, nane, karanfil, tarçın, limon, portakal, lavanta ve sarımsak için %65’in üzerinde; fesleğen, elma, şeftali, leylak, ardıç ve çörek otu için %20 ila %65 arasında; mersin, melisa, kakule ve iğde için %20’nin altında idi. Sonuç: Türkiye’de uygulanacak koku testlerinde temel koku seçenekleri olarak çilek, muz, gül, nane, karanfil, tarçın, limon, portakal, lavanta ve sarımsak kokusu uygundur. | en_US |
dc.description.abstract | Objectives: This study aims to determine the odors recognized by Turkish people and standardize these odors for odor diseases. Patients and Methods: Odor test was implemented to 200 individuals (103 males, 97 females; mean age 35.72 years; range 15 to 60 years) who have not experienced active infection and have passed the butanol threshold test. Twenty different odors contained in bottles with roll-on caps were smelled by the subjects by rubbing in equal amounts on blotting papers and subjects were asked what the odor was accompanied by six multiple choice alternatives. Results: Identification score was above 65% for strawberry, banana, rose, mint, clove, cinnamon, lemon, orange, lavender, and garlic; between 20 to 65% for basil, apple, peach, lilac, juniper, and nigella; and below 20% for myrtle, melissa, cardamom, and elaeagnus. Conclusion: Odors of strawberry, banana, rose, mint, clove, cinnamon, lemon, orange, lavender, and garlic are suitable as basic odor choices in odor tests to be performed in Turkey. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kulak | en_US |
dc.subject | Burun | en_US |
dc.subject | Boğaz | en_US |
dc.title | Türk toplumu için koku tanımlama testi | en_US |
dc.title.alternative | Odor identif ication test f or Turkish society | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Kulak Burun Boğaz Uygulamaları | en_US |
dc.department | DBÜ | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.volume | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 91 | en_US |
dc.identifier.endpage | 96 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |