Bilinen koroner kalp hastalığı olmayan hipertansif hastalarda; "Dipper" ve "nondipper" hipertansiyon tipi ile , aortik gerilim, esneklik ve sertlik, karotis intima mediya kalınlığı ve diyastolik fonksiyon bozukluğu parametrelerinin ilişkisinin değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/embargoedAccessTarih
2011-03-24Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Özdemir, Emrah. 2011). Bilinen Koroner Kalp Hastalığı Olmayan Hipertansif Hastalarda; "Dipper" Ve "Nondipper" Hipertansiyon Tipi İle , Aortik Gerilim, Esneklik Ve Sertlik, Karotis İntima Mediya Kalınlığı Ve Diyastolik Fonksiyon Bozukluğu Parametrelerinin İlişkisinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış doktora tezi. İstanbul : İstanbul Bilim Üniversitesi, Tıp Fakültesi.Özet
Giriş: Hipertansiyonun diürnal ritmi ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişki, birçok çalışmada araştırılmıştır. Bu çalışmalarda, noktürnal kan basıncı düşüklüğü olmayan "nondipper" hipertansiyonlu hastalarda; gece kardiyak indeks ve atım indeksi ile, sempatik aktivitede yetersiz derecede azalma saptanmıştır. Bu nedenle kardiyovasküler sistem, gece daha fazla basınca maruz kalmakta ve vücutta bu basınca uyum amaçlı yapılan yapısal ve fonksiyonel değişiklikler, tüm vasküler sistemlerde geri dönüşümsüz hasar yaratmaktadır.
Amaç: Bilinen koroner kalp hastalığı olmayan hipertansif hastalarda, "dipper" ve "nondipper" hipertansiyon tipi ile; aortik gerilim, esneklik ve sertlik, karotis intima mediya kalınlığı ve diyastolik fonksiyon bozukluğu parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza bilinen koroner kalp hastalığı olmayan ve hipertansiyon tanısı olan, 30 ve 70 yaş arası 35’i (% 68.6) erkek, 19’u (% 31.4) kadın 54 adet hasta dahil edildi. Tüm hastalar ambulatuvar kan basıncı takibi sonrası "dipper" ve "nondipper" hipertansiyon olarak ayrıldı. Hastalara transtorasik ekokardiyografi yapılarak sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları değerlendirildi. Asendan aorta çapları ölçülerek ilgili formüllerden aortun elastisite parametreleri hesaplandı ve karotis intima mediya kalınlıkları ultrason altında ölçüldü.
Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların demografik ve ekokardiyografik verileri arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Çalışmamızda, "nondipper" hipertansiyon grubunda "dipper" hipertansiyon grubuna göre anlamlı olarak aortik sertlik artmış , aortik gerilim ve aortik elastikiyetse azalmış saptandı. Karotis intima mediya kalınlığı; "nondipper" hipertansiyon grubunda "dipper" hipertansiyon grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu. Ayrıca hastaların karotis intima mediya kalınlığı ile ortalama kan basıncı arasında anlamlı derecede korelasyon bulundu. Her iki grup arasında sol ventrikül hipertrofisi ve diyastolik fonksiyon bozukluğu açısından anlamlı fark saptanmadı.
Sonuç: Çalışmamızda; "nondipper" hipertansiyonlu hastalarda, aortun elastisite parametrelerinde bozulmanın ve hedef organ hasarının bir göstergesi olan karotis intima mediya kalınlığındaki artışın daha fazla olduğunu gösterdik. Introduction: The relationship between cardiovascular diseases and the diurnal rhythm of hypertension was researched in many studies. In these studies "non-dipper" hypertensive patients without nocturnal blood pressure decline had also inadequate nocturnal reduction in cardiac index, pulse index and sympathic activity. Thus, cardiovascular system is exposed to higher blood pressure in the night time and compensatory structural and functional changes of the body to overcome cause
irreversible detriment in the whole vascular system.
Objective: In hypertensive patients without known coronary heart disease ,evaluation of the relationship between parameters such as aortic stiffness, elasticity and rigidity, carotid intima media thickness and diastolic dysfunction in terms of "dipper" and "non-dipper" hypertension subtypes was intended.
Material and Method: A total of 54 patients ,whose ages were ranging between 30 and 70 years and which consisted of 35 male (68.6%) and 19 female (31.4%) hypertensive patients without known coronary heart disease were recruited to our study. All patients were classified as "dipper" or "non-dipper" after ambulatory blood pressure follow-up. Patients' left ventricular systolic and diastolic functions were assessed with transthoracic echocardiography. Their ascending aorta diameters and carotid intima media thickness were measured ultrasonographically and the elasticity parameters of aorta were calculated by using relevant formula.
Results: No statistically significant difference was detected between demographic and echocardiographic data of recruited patients. In the non-dipper hypertension group aortic rigidity was found increased and ,aortic tension and elasticity were found decreased significantly compared to those of dipper hypertension group. Carotid intima media thickness was also found significantly elevated in the non-dipper group compared to that of dipper group. In addition, a significant correlation was noted between carotid intima media thickness and mean blood pressure. No significant difference was detected between two groups in terms of left ventricular hypertrophy and diastolic dysfunction.
Conclusion: In our study we showed that impairment of aortic elasticity parameters and increase in carotid intima media thickness as a predictor of end organ damage were more often in the non-dipper hypertensive patients.