Kardiyopulmoner baypas kullanarak veya çalisan kalp tekniği ile yapilan koroner arter baypas operasyonlari sonrasi miyokard hasarinin değerlendirilmesi
Citation
Tamtekin, Burak. (2008). Kardiyopulmoner Baypas Kullanarak Veya Çalisan Kalp Tekniği İle Yapilan Koroner Arter Baypas Operasyonlari Sonrasi Miyokard Hasarinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış doktora tezi. İstanbul : İstanbul Bilim Üniversitesi, Tıp Fakültesi.Abstract
Sanayileşmenin artması ve insanların beslenme alışkanlıklarının bununla birlikte değişmesi dünyada koroner kalp hastalıklarının artırmış ve buna bağlı olarak ta koroner revaskülarisazyon ihtiyacını artırmıştır. Çalışan kalpte koroner arter cerrahisi ,kardiyopulmoner baypas ile ortaya çıkan riskler ve komplikasyonları barındırmayan, alternatif ve güvenli bir yöntemdir.
Çalışan kalpte koroner arter tekniği veya kardiyopulmoner baypas tekniğinin postop dönemde miyokard hasarını ne derecede etkilediğini anlamada önemli ölçeklerden biri de kardiyak enzimlerin (CPK , CPK-MB, Troponin I ) takip edilmesidir. Bu amaçla hastanemizde kardiyopulmoner baypas kullanılarak koroner arter cerrahisi uygulanan 22 hasta ile kardiyopulmoner baypas kullanılmadan koroner arter cerrahisi uygulanan 22 hasta da post 6. ve 12 .saatte CPK , CPK-MB ; 6. ve 12 .saatte de troponin I ölçümleri karşılaştırıldı. Hastalar yaş ve cinsiyet ayırımı yapılmaksızın rastgele seçildi.
Risk faktörlerine bakıldığında (ileri yaş , KBY ,DM , HT , bayan cinsiyet ) kardiyopulmoner baypas uygulanan hastalarda daha yüksek görüldü.
Kardiyopulmoner baypas grubunun 6.ve 12. saat CPK-MB ortalamaları çalışan kalpte baypas grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,0001, p=0,01).
Kardiyopulmoner baypas grubunun 6.ve 12. saat troponin-I ortalamaları çalışan kalpte baypas grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,006, p=0,042).
Sonuçlarda da görüldüğü gibi çalışan kalpte baypas grubunda bulunan tüm enzim sonuçları tüm ölçülen saatlerde ;kardiyopulmoner baypas grubundan daha düşük bulunmuştur.Bu sonuçlara bağlı olarak enzim sonuçları daha düşük geldiği için çalışan kalpte yapılan operasyonlar da miyokard hasarının ; kardiyopulmoner baypas ile yapılan operasyonlarda oluşan miyokard hasarından daha az olduğu kabul edilebilir The increasing of industry and changing of human feeding behavior augment coronary artery diseases , so this increment need to increase the necessity of coronary revascularizations .Beating heart technique is safe and alternative method , that doesn’t contain risk and complication of cardiopulmonary bypass technique.
For the comparison of myocardial damage with cardiopulmonary bypass or beating heart , one of the all methods is following the myocardial enzymes ( CPK , CPK-MB , Troponin I ) .For this purpose in our hospital we followed 22 patients with cardiopulmonary bypass technique and 22 patients with beating heart technique , we compared measurement of enzymes of patients at postoperative 6. and 12 . hours . The patients were selected seldom without distinction about age and gender. When we look the risk factors ( old age , chronic renal failure , DM , HT , female gender ) , risk factors were seen high in cardiopulmonary bypass technique .The average of , CPK –MB at postoperative 6 .and 12. hours were found as high in cardiopulmonary bypass technique than beating heart as statistical meaningful .(p=0.0001 , p=0.01)The average of Troponin I at postoperative 6. and 12. hours were found as high in cardiopulmonary bypass technique than beating heart as statistical meaningful (p=0,006, p=0,042).According to the enzymes results ; in beating heart, all of enzymes were found lower than in cardiopulmonary bypass at all times ( 6.hours-12 hours)So we can accept ;the beating heart cause lower myocardial damage than cardiopulmonary bypass.