Yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda testis dokusunda curcuminin oksidan-antioksidan sistem üzerine etkisi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2013Yazar
Seyithanoğlu, MuhammedMikailova, Pervane
Öner-İyidoğan, Yıldız
Koçak, Hikmet
Tanrıkulu-Küçük, Sevda
Abbasoğlu, Semra Doğru
Koçak - Toker, Necla
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterKünye
Seyithanoglu M, Mikailova P, Oner-Iyidogan Y, Kocak H, Tanrikulu-Kucuk S, Abbasoglu-Dogru S, Aydin AF, Kocak -Toker N. (2013). Yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda testis dokusunda curcuminin oksidan-antioksidan sistem üzerine etkisi. Klinik Biyokimya Uzm. Der. Kongre ve Lab Expo-Antalya-2013Özet
Yağlı beslenme alışkanlığı sonucu artan inflamasyon başta karaciğer olmak üzere pek çok organı etkilemektedir. Testis dokusunun reaktif oksijen ara maddelerine karşı duyarlı olduğu ve testiküler membranların çok doymamış yağ asitlerinden zengin olmasından dolayı mitokondriyal lipid peroksidasyosnunun bu dokuda arttığı daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Curcumin (dferuloilmetan) bir baharat olan zerdaçalın bileşiminde bulunan, lipid peroxidasyonunu azalttığı ve hücresel antioksidan enzimleri uyardığı gösterilmiştir. Curcuma Longa bitkisinin bir birleşenidir. Bu çalışmanın amacı, curcuminin testis dokusunda yağlı beslenmeye bağlı gelişebilen lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzim aktiviteleri üzerine olan etkisini incelemektedir.