Lateks-meyva sendromu
Özet
Lateks alerjisi, yalnızca risk grupları için değil, genel populasyon için de önemi giderek artan, oluşumunda IgE'nin rol oynadığı, kontakt ürtikerden anafilaksiye kadar uzanan geniş bir spektrumda erken tipte immünolojik reaksiyonlarla karakterize bir durumdur. Alerjen nitelikteki lateks proteinlerinin henüz pek azı tanımlanabilmiştir. Bunların bir kısmı bitki proteinleri ile benzer yapıdadır. Son yıllarda lateks alerjisi olanların önemli bir kısmında muz, avokado, kivi, kestane, incir gibi meyvalara karşı da duyarlanma saptanmasıyla lateks-meyva sendromu diye bir tablo tanımlanmıştır. Genellikle ilk saptanan lateks alerjisi olmakta, bu kişilerde testlerle saptanan meyva duyarlanmalarının bir kısmı asemptomatik olabilmektedir. Bu yazıda, ön planda gıda alerjisi şikayeti ile başvuran,. lateksle ilgili herhangi bir yakınma tarif etmeyen bir olgu sunulmaktadır. Muz, kivi, kestane, incir gibi meyvaları yedikten veya elle temastan hemen sonra oluşan ürtiker, anjioödem ve rinokonjunktivit tarzı yakınmaları olan olguda ayrıntılı tetkikler sonucunda o güne kadar farkedilmemiş ileri derecede bir lateks alerjisinin retrograd olarak ortaya çıkarılması ilginç bulunmuştur. Bu nedenle, gıda alerjisi şüphesi olan herkes lateks alerjisi yönünden de ayrıntılı olarak tetkik edilmelidir. Yazıda ayrıca, bugüne kadar tanımlanmış majör lateks alerjenleri ve bunlarla çapraz reaksiyon veren gıdalar da gözden geçirilmektedir. Latex allergy is characterized by IgE mediated Type I immunologic reaction with clinical symptoms ranging from contact urticaria to anaphylactic shock. It has been a serious problem not only for risk groups, but also for the general population. Until now, only few latex allergens could be identified on molecular basis due to their complex nature. Some of these latex allergens show homology with some food and plant allergens. Recent re-ports indicate that latex allergy is often accompanied by sensitization to foods like banana, avocado, chestnut .and kiwi leading to the term "latex-fruit syndrome". Latex allergy is almost always preceding, and the accom-panying fruit sensitization can, sometimes be clinically irrelevant. Our patient represents an interesting case of symptomatic fruit allergy without symptoms of latex allergy. Clinical symptoms range from contact urticaria to angioedema and rhinoconjunctivitis immediately after eating or handling fruits like banana, kiwi, chestnut and fig. An accompanying high grade latex allergy could be identified only after careful investigation. Therefore all patients with suspected food allergy should undergo a thorough in-vestigation for latex allergy as well.