The relationship between affective disorders and hormonal and metabolic parameters in women with polycystic ovary syndrome
Künye
Guducu N, Gormus U, Kayan OB, Kavak ZN, Dunder I. The relationship between affective disorders and hormonal and metabolic parameters in women with polycystic ovary syndrome. Journal of Clinical and Experimental Investigations. 2013; 4(1): 13-19. doi: 10.5799/ahinjs.01.2013.01.0227Özet
Objective: To understand the relationship among affective disorders and hormonal and biochemical parameters in women with polycystic ovary syndrome (PCOS).
Methods: Women with PCOS (n=15) were compared to body mass index and age matched control group (n=19). Beck Depression Inventory and Stait Trait Anxiety Inventory were used to assess the presence of depression and anxiety symptoms.
Results: Depression and anxiety scores of women with PCOS correlated with free testosterone levels. Their anxiety scores correlated with HDL and lipoprotein-a (Lp-a), an independent marker for increased cardiovascular disease. In the control group anxiety score correlated with interleukin-1β.
Conclusion: There was a relationship between increased androgens and affective disorders in women with PCOS. The correlation between Lp-a and anxiety scores may be the link between affective disorders and cardiovascular diseases. A different mechanism may play role in the pathophysiology of affective disorders in women with PCOS Amaç: Polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda afektif bozukluklar ile hormonal ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiyi anlamak.
Yöntemler: PKOS tanısı almış 15 hasta, yaş ve vücut kitle endeksi benzer olan kontrol grubuyla (n=19) karşılaştırıldı. Beck Depresyon Ölçeği ve Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği kullanılarak anksiyete ve depresyon semptomları sorgulandı.
Bulgular: Polikistik over sendromlu hastaların depresyon ve anksiyete skorları serbest testosterone seviyeleri ile korele idi. Anksiyete skorları HDL ve kardiyovasküler hastalıklar için bağımsız bir risk faktörü olarak kabul edilen lipoprotein-a ile koreleydi. Kontrol grubunda anksiyete skorları interlökin 1beta ile koreleydi.
Sonuç: Polikistik over sendromlu hastalarda androjenler ve afektif bozukluklar arasında bağlantı vardır. Lipoprotein-a ve anksiyete skorları arasındaki korelasyon afektif bozukluklar ve kardiyovasküler hastalıklar arasındaki bağ olabilir. Polikistik over sendromlu kadınlarda afektif bozuklukların patofizylojisinde farklı bir mekanizma rol oynayabilir.