Şeker, neden tatlı tatlı zehirler.
Künye
Karatay, Canan Efendigil. (2011). Şeker, neden tatlı tatlı zehirler. In: Kansere çözüm var. İstanbul, Hayy kitap, p.201-225Özet
Sağlıklı bir vücuda girmemesi gereken yiyeceklerin başında ‘en tatlı zehir’ olarak kabul edilen şeker, özelliklede meyve şekeri denilen ‘früktoz’ gelmektedir. Ancak ülkemizde hem şeker ve hem şekerli yiyecekler(özellikle yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar) enerji veriyor ve acıktırmıyor düşüncesi ile fazla miktarda tüketilmektedir. Son yıllarda kilo vermek için önerilen ve yaygın bir alışkanlık haline gelmiş olan sık sık yeme alışkanlığı da, vücudumuzda sürekli insülin hormonu üretilmesine neden olmakta ve insülin direncini başlatmaktadır. Kan şekerinin kısa yada uzun süre yüksek olarak kalması da, hem doğrudan doğruya hem de dolaylı yollarla birçok hastalığa sebep olmakta; bağışıklık sistemini zayıflattığı için özellikle kanser hastalıları riskini arttırmaktadır.