Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAydemir, Buse
dc.contributor.authorAksu, Burcu Merve
dc.contributor.authorKayan Tapan, Tuba
dc.date.accessioned2025-01-12T18:55:11Z
dc.date.available2025-01-12T18:55:11Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.37989/gumussagbil.1366496
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1230054
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11446/5079
dc.description.abstractBu çalışma ile üniversite öğrencilerinde Akdeniz diyetine bağlılık düzeyini belirlemek ve Akdeniz diyetine bağlılık ile yaşam kalitesi ve BKİ ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışma Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören ve araştırmaya katılmayı gönüllülük esasına dayalı olarak kabul eden 19-32 yaş arası 101 öğrenci ile yürütülmüştür. Katılımcılara veri toplama formu, Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) uygulanmıştır. BKİ ortalaması erkek ve kadınlarda sırasıyla 24,8±4,06 kg/m2 ve 22,3±3,99 kg/m2dir. Katılımcıların %69,3’ü normal BKİ aralığındadır. Akdeniz diyetine bağlılık oranlarında ise %9,9’unun sıkı bağlılık, %39,6’sının uyumluluk ve %50,5’inin uyumsuzluk gösterdiği saptanmıştır. MEDAS puan ortalaması 6,6±2,33 olarak hesaplanmıştır. Cinsiyete göre istatistiksel bir fark olmamakla birlikte erkeklerde daha yüksek olduğu görülmüştür ancak eğitim görülen bölüme, BKİ’ye, yaşa, fiziksel aktivite yapma durumuna, sigara ve alkol kullanımına, uyku süresine göre farklılık göstermediği belirlenmiştir. SF-36 alt boyut puanları ile MEDAS puanları arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki saptanmamıştır. BKİ değeri ile SF-36 alt boyut puanları arasında ise yalnızda ruhsal sağlık alt boyutunda ilişki saptanmış olup normal BKİ’ye sahip bireylerin, fazla kilolu bireylere göre ruhsal sağlıklarının daha iyi durumda olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile üniversite öğrencilerinin Akdeniz diyetine bağlılığının uyumsuz olduğu görülmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofGümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.identifier.doi10.37989/gumussagbil.1366496
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectSağlık Bilimleri ve Hizmetlerien_US
dc.subjectHemşireliken_US
dc.titleÜniversite Öğrencilerinin Akdeniz Diyetine Bağlılık Düzeylerinin Yaşam Kalitesi ve Beden Kütle İndeksi ile İlişkilendirilmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentDBÜen_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.startpage139en_US
dc.identifier.endpage146en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.department-tempDemiroğlu Bilim Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, Türkiye -- Demiroğlu Bilim Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1230054en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster