Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorAştı, Nesrin
dc.contributor.authorTopçu, Gülseren
dc.date.accessioned2025-01-13T20:56:48Z
dc.date.available2025-01-13T20:56:48Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYR6yDEFtZeH-vpDbhBokrQJsDqZYn5GbgmKhyQ3HMMh6
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11446/5141
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde hemşirelik yüksekokulu ve sağlık bilimleri fakültesi (beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve ebelik bölümlerinde)' nde eğitim gören öğrencilerin yeme farkındalığı ve obezite tutumunu belirlemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma 2021-2022 eğitim-öğretim yılında hemşirelik yüksekokulu ve sağlık bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrenciler ile gerçekleştirildi. Bu çalışmanın evrenini Sağlık Bilimleri Fakültesi (Beslenme ve Diyetetik, Ebelik ve Fizyoterapi bölümleri) ve Hemşirelik Yüksekokulu' nda eğitim gören (N=918) öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu tabakalı örneklem yöntemiyle basit rastgele seçilen ve araştırmayı kabul eden (n=224) öğrenci oluşturdu. Bulgular: Bu araştırmada Sağlık bilimleri ve hemşirelik öğrencilerinin; yeme farkındalıklarının ve obezite tutumlarının nasıl olduğu yorumlanmıştır. Yeme farkındalığı ölçeği, düşünmeden yeme, duygusal yeme, yeme kontrolü, farkındalık, bilinçli beslenme ve enterferans alt boyutlarının okul grupları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; Yeme disiplini alt boyutunda sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin yeme disiplini puanlarının hemşirelik yüksekokulu öğrencilerine oranla daha yüksek olduğu görülmüştür (p = 0.008 <0.05). Obezitede sağlık inanç modeli, sağlığın önemi, ciddiyet algısı, duyarlılık algısı ve yarar algısı alt boyutlarının okul grupları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı (p> 0.05); Hemşirelik yüksekokul öğrencilerinin engel algısı puanlarının sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerine oranla daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0.007<0.05). Sonuç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığı ve obezite tutumunu belirlemek amacıyla planlanmış olup bu popülasyon için geliştirilecek sağlıklı beslenme stratejilerine katkı sağlayacaktır.en_US
dc.description.abstractAim: This study was planned to determine the eating awareness and obesity attitudes of students studying at a foundation university in Istanbul, a school of nursing and a faculty of health sciences (nutrition and dietetics, physiotherapy and midwifery departments). Materials and Methods: The study was carried out with students studying at the faculty of nursing and health sciences in the 2021-2022 academic year. The population of this study consists of students studying at the Faculty of Health Sciences (Nutrition and Dietetics, Midwifery and Physiotherapy departments) and the School of Nursing (N=918). The sample group consisted of students (n=224) who were randomly selected by stratified sampling method and accepted the research. Findings: In this study, health sciences and nursing students; It has been interpreted how eating awareness and obesity attitudes are. Eating awareness scale, mindless eating, emotional eating, eating control, mindfulness, conscious eating and interference sub-dimensions did not differ significantly between school groups; In the eating discipline sub-dimension, it was observed that the eating discipline scores of the health sciences faculty students were higher than those of the nursing school students (p = 0.008 <0.05). There was no significant difference between school groups in the sub-dimensions of health belief model, importance of health, perception of seriousness, perception of sensitivity and perception of benefit in obesity (p> 0.05); It was observed that the disability perception scores of the nursing college students were higher than those of the health sciences faculty students (p=0.007<0.05). Conclusion: This study was planned to determine the eating awareness and obesity attitude of university students and will contribute to healthy nutrition strategies to be developed for this population.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherDemiroğlu Bilim Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGenel Cerrahien_US
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.subjectYeme Farkındalığıen_US
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectSağlıklı beslenmeen_US
dc.subjectEating Awarenessen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectHealthy eatingen_US
dc.titleHemşirelik ve sağlık bilimleri öğrencilerinde yeme farkındalığı ve obezite tutumuen_US
dc.title.alternativeEating awareness and obesity attitudes in nursing and HEALTH sciences studentsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dc.departmentDBÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage136en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.institutionauthorTopçu, Gülseren
dc.identifier.yoktezid759049en_US


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record