CONSUMPTION OF YOGURT FORTIFIED WITH VITAMIN D AND EFFECTS ON HEALTH
Özet
Micronutrient deficiencies are a public health problem that causes malnutrition. These deficiencies adversely affect health and increase the prevalence of morbidity and mortality. One of the common deficiencies is vitamin D deficiency. Although the dietary sources of vitamin D are limited, its main source is considered to be the sun. However, vitamin D deficiency in countries that receive sunlight throughout the year raises concerns in this regard. The World Health Organization has recommended food fortification for preventing vitamin D deficiency. Yogurt is a fermented dairy product with high nutritional value and preferred consumption in our society. It has been shown that fortification in yogurt with vitamin D increases serum vitamin D levels. There are studies reporting that consumption of fortified yogurt contributes to health by decreasing fasting glucose, insulin resistance and triglyceride levels. Mikro besin ögesi eksiklikleri malnütrisyona neden olan bir halk sagligi problemidir. Bu eksiklikler sagligi olumsuz etkileyerek morbidite ve mortalite prevalansini artirmaktadir. Yaygin görülen eksikliklerden biri D vitamini eksikligidir. D vitamini, besinsel kaynaklarinin sinirli olmasi ile birlikte temel kaynagi günes olarak kabul edilen bir vitamindir. Ancak yil boyunca günes alan ülkelerde de eksikliginin görülmesi bu konuda endiseleri dogurmaktadir. Dünya Saglik Örgütü D vitamini eksikligini gidermek için zenginlestirmeyi kabul etmistir. Yogurt besin degeri yüksek ve toplumumuzda tüketimi tercih edilen fermente bir süt ürünüdür. Yogurdun D vitamini ile zenginlestirilmesinin serum D vitamini düzeyini artirdigi gösterilmistir. Zenginlestirilmis yogurt tüketiminin açlik glukoz, insülin direnci, trigliserit düzeyinde azalma ile sagliga katki sagladigini gösteren çalismalar vardir.
Cilt
46Sayı
5Koleksiyonlar
- DergiPark [101]