Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorAksu, Burcu Merve
dc.contributor.authorÖzbey, Fatih
dc.date.accessioned2025-10-06T06:23:19Z
dc.date.available2025-10-06T06:23:19Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD21089
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11446/5300
dc.description.abstractMicronutrient deficiencies are a public health problem that causes malnutrition. These deficiencies adversely affect health and increase the prevalence of morbidity and mortality. One of the common deficiencies is vitamin D deficiency. Although the dietary sources of vitamin D are limited, its main source is considered to be the sun. However, vitamin D deficiency in countries that receive sunlight throughout the year raises concerns in this regard. The World Health Organization has recommended food fortification for preventing vitamin D deficiency. Yogurt is a fermented dairy product with high nutritional value and preferred consumption in our society. It has been shown that fortification in yogurt with vitamin D increases serum vitamin D levels. There are studies reporting that consumption of fortified yogurt contributes to health by decreasing fasting glucose, insulin resistance and triglyceride levels.en_US
dc.description.abstractMikro besin ögesi eksiklikleri malnütrisyona neden olan bir halk sagligi problemidir. Bu eksiklikler sagligi olumsuz etkileyerek morbidite ve mortalite prevalansini artirmaktadir. Yaygin görülen eksikliklerden biri D vitamini eksikligidir. D vitamini, besinsel kaynaklarinin sinirli olmasi ile birlikte temel kaynagi günes olarak kabul edilen bir vitamindir. Ancak yil boyunca günes alan ülkelerde de eksikliginin görülmesi bu konuda endiseleri dogurmaktadir. Dünya Saglik Örgütü D vitamini eksikligini gidermek için zenginlestirmeyi kabul etmistir. Yogurt besin degeri yüksek ve toplumumuzda tüketimi tercih edilen fermente bir süt ürünüdür. Yogurdun D vitamini ile zenginlestirilmesinin serum D vitamini düzeyini artirdigi gösterilmistir. Zenginlestirilmis yogurt tüketiminin açlik glukoz, insülin direnci, trigliserit düzeyinde azalma ile sagliga katki sagladigini gösteren çalismalar vardir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGida Teknolojisi Dernegien_US
dc.relation.ispartofThe Journal of Fooden_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD21089
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectGida Mühendisligien_US
dc.titleCONSUMPTION OF YOGURT FORTIFIED WITH VITAMIN D AND EFFECTS ON HEALTHen_US
dc.title.alternativeD VITAMINI ILE ZENGINLESTIRILMIS YOGURT TÜKETIMI VE SAGLIK ÜZERINE ETKILERIen_US
dc.typereviewen_US
dc.departmentDBÜen_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.volume46en_US
dc.identifier.startpage1171en_US
dc.identifier.endpage1182en_US
dc.relation.publicationcategoryotheren_US
dc.department-tempDemiroglu Bilim Üniversitesi, 0000-0002-6826-4462, Türkiye -- SAGLIK BILIMLERI ÜNIVERSITESI, SAGLIK BILIMLERI FAKÜLTESI, 0000-0002-7099-0041, Türkiyeen_US
dc.snmzKA_DergiPark_20251006


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record