dc.contributor.author | Aksu, Burcu Merve | |
dc.contributor.author | Özbey, Fatih | |
dc.date.accessioned | 2025-10-06T06:23:19Z | |
dc.date.available | 2025-10-06T06:23:19Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.15237/gida.GD21089 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11446/5300 | |
dc.description.abstract | Micronutrient deficiencies are a public health problem that causes malnutrition. These deficiencies adversely affect health and increase the prevalence of morbidity and mortality. One of the common deficiencies is vitamin D deficiency. Although the dietary sources of vitamin D are limited, its main source is considered to be the sun. However, vitamin D deficiency in countries that receive sunlight throughout the year raises concerns in this regard. The World Health Organization has recommended food fortification for preventing vitamin D deficiency. Yogurt is a fermented dairy product with high nutritional value and preferred consumption in our society. It has been shown that fortification in yogurt with vitamin D increases serum vitamin D levels. There are studies reporting that consumption of fortified yogurt contributes to health by decreasing fasting glucose, insulin resistance and triglyceride levels. | en_US |
dc.description.abstract | Mikro besin ögesi eksiklikleri malnütrisyona neden olan bir halk sagligi problemidir. Bu eksiklikler sagligi olumsuz etkileyerek morbidite ve mortalite prevalansini artirmaktadir. Yaygin görülen eksikliklerden biri D vitamini eksikligidir. D vitamini, besinsel kaynaklarinin sinirli olmasi ile birlikte temel kaynagi günes olarak kabul edilen bir vitamindir. Ancak yil boyunca günes alan ülkelerde de eksikliginin görülmesi bu konuda endiseleri dogurmaktadir. Dünya Saglik Örgütü D vitamini eksikligini gidermek için zenginlestirmeyi kabul etmistir. Yogurt besin degeri yüksek ve toplumumuzda tüketimi tercih edilen fermente bir süt ürünüdür. Yogurdun D vitamini ile zenginlestirilmesinin serum D vitamini düzeyini artirdigi gösterilmistir. Zenginlestirilmis yogurt tüketiminin açlik glukoz, insülin direnci, trigliserit düzeyinde azalma ile sagliga katki sagladigini gösteren çalismalar vardir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Gida Teknolojisi Dernegi | en_US |
dc.relation.ispartof | The Journal of Food | en_US |
dc.identifier.doi | 10.15237/gida.GD21089 | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Gida Mühendisligi | en_US |
dc.title | CONSUMPTION OF YOGURT FORTIFIED WITH VITAMIN D AND EFFECTS ON HEALTH | en_US |
dc.title.alternative | D VITAMINI ILE ZENGINLESTIRILMIS YOGURT TÜKETIMI VE SAGLIK ÜZERINE ETKILERI | en_US |
dc.type | review | en_US |
dc.department | DBÜ | en_US |
dc.identifier.issue | 5 | en_US |
dc.identifier.volume | 46 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1171 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1182 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | other | en_US |
dc.department-temp | Demiroglu Bilim Üniversitesi, 0000-0002-6826-4462, Türkiye -- SAGLIK BILIMLERI ÜNIVERSITESI, SAGLIK BILIMLERI FAKÜLTESI, 0000-0002-7099-0041, Türkiye | en_US |
dc.snmz | KA_DergiPark_20251006 | |