Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSariyer, Esra Tansu
dc.contributor.authorAksu, Burcu Merve
dc.date.accessioned2025-10-06T06:23:22Z
dc.date.available2025-10-06T06:23:22Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2587-1641
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.34084/bshr.801830
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11446/5322
dc.description.abstractZerdeçalin baslica kimyasal bilesenlerinden biri olan kurkumin [1,7-bis (4-hidroksi-3-metoksifenil) -1,6-heptadien-3,5-dion], Curcuma Longa bitkisinin rizomundan kaynatma, kurutma gibi islemler ile üretilir. Kurkumin farmakolojik olarak, Çin ve Hindistan tibbinda yaklasik 6000 yildir geleneksel bir tibbi ajan olarak kullanilmaktadir. Gida ve Ilaç Idaresi (FDA) kurkumini “genellikle güvenli olarak taninan” bir bilesik olarak onaylanmistir. Çalismalar ile kurkuminin bagirsak mikrobiyotasi üzerine etki ederek yarar saglayabilecegi öngörülmektedir. Bazi çalismalar kurkuminin, inflamasyonu baskilamasi basta olmak üzere, çesitli mekanizmalar araciligiyla, inflamatuvar bagirsak hastaliklari, kolorektal kanser ve hepatik fibroz dahil olmak üzere H.pylori, pankreatit ve gut permeabilitesini saglamada yararli etkilere sahip oldugunu göstermistir. Besin-ilaç etkilesimleri ve gebe, laktasyon ve çocuklarda kurkumin kullanimindaki belirsizlikler ve çalisma sonuçlarindaki farkliliklar da göz önüne alindiginda, gastointestinal hastaliklarda kurkuminin etkisini açiklamak için daha fazla çalismaya ihtiyaç duyulmaktadir.en_US
dc.description.abstractCurcumin [1,7-bis (4-hydroxy-3-methoxyphenyl) -1,6-heptadiene-3,5-dione], one of the main chemical components of turmeric, is produced from the rhizome of the Curcuma longa plant by processes such as boiling and drying. Curcumin has been used pharmacologically as a tradi- tional medicinal agent in Chinese and Indian medicine for nearly 6000 years. The Food and Drug Administration (FDA) approved curcumin as a “generally recognized as safe” compound. Studies suggest that curcumin may benefit by acting on intestinal microbiota. Some studies have shown that curcumin has beneficial effects in promoting permeability of H. pylori, pancreatitis, and gout, including inflammatory bowel dise- ase, colorectal cancer, and hepatic fibrosis, through a variety of mechanisms, notably by suppressing inflammation. Considering the food-drug interactions and the uncertainties in the use of curcumin in pregnant, lactation and children, and the differences in study results, more studies are needed to explain the effect of curcumin in gastrointestinal diseases.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherDeneysel, Biyoteknolojik, Klinik ve Stratejik Saglik Arastirmalari Dernegien_US
dc.relation.ispartofJournal of Biotechnology and Strategic Health Researchen_US
dc.identifier.doi10.34084/bshr.801830
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.titleKurkumin ve Gastrointestinal Sistem Hastaliklarien_US
dc.title.alternativeCurcumin and Gastrointestinal System Diseasesen_US
dc.typereviewen_US
dc.departmentDBÜen_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.startpage194en_US
dc.identifier.endpage205en_US
dc.relation.publicationcategoryotheren_US
dc.department-tempÜSKÜDAR ÜNIVERSITESI, 0000-0001-7042-9185, Türkiye -- ISTANBUL BILIM ÜNIVERSITESI, 0000-0002-6826-4462, Türkiyeen_US
dc.snmzKA_DergiPark_20251006


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster