KURKUMIN UYGULAMASININ YÜKSEK YAGLI DIYETLE BESLENEN SIÇANLARIN TESTIS DOKUSUNDA OKSIDANANTIOKSIDAN SISTEM ÜZERINE ETKISI

Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2020Yazar
Seyithanoglu, MuhammedTanrikulu Küçük, Sevda
Iyidogan, Yildiz Öner
Koçak, Hikmet
Mikailova, Parvana
Aydin, Abdurrahman Fatih
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
üksek yagli diyetin (YYD) neden oldugu oksidatif stresin testis fonksiyonlarini olumsuz yönde etkiledigi bilinmektedir. Zerdeçal baharatinin aktif bileseni olan kurkuminin oksidan-antioksidan denge üzerine olumlu etkileri oldugu gösterilmistir. Bu çalismanin amaci; YYD birlikte alinan kurkuminin testiste oksidan-antioksidan denge üzerine olan etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley erkek siçanlar dört gruba ayrilmis ve 16 hafta süreyle beslenmistir. Birinci gruba kalorisinin %10’unun yagdan karsilandigi normal diyet, ikinci gruba kalorisinin %60’inin yagdan karsilandigi YYD, üçüncü gruba YYD’e karistirilmis kurkumin (1g/kg yem) ve dördüncü gruba sadece normal diyet+kurkumin (1g/kg yem) verilmistir. Deney süresi sonunda testis dokusu homojenize edilerek postmitokondriyal ve mitokondriyal fraksiyonlara ayrilmis; testiste reaktif oksijen türleri (ROS) düzeyleri florometrik yöntemle, malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ile glutatyon peroksidaz (GPx), süperoksit dismütaz (SOD) ve glutatyon transferaz (GST) aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle ölçülmüstür. Bulgular: YYD uygulamasi, testiste postmitokondriyal ve mitokondriyal MDA düzeylerini arttirmis; sitozolik GSH düzeylerini ise azaltmistir. YYD+Kurkumin uygulamasi YYD’e bagli artis gösteren MDA düzeylerini düsürmüs; GSH düzeyini ve GST aktivitesini ise arttirmistir. Ancak sadece kurkumin uygulamasi oksidan-antioksidan göstergeleri etkilememistir. ROS düzeyleri ile SOD ve GPx aktiviteleri ise gruplar arasinda anlamli degisim göstermemistir. Sonuç: Bulgularimiz, YYD ile birlikte alinan kurkuminin testiküler oksidan-antioksidan dengeyi koruyucu olabilecegini göstermektedir. Ancak bu etkinin moleküler mekanizmalarinin incelenmesi için ileri çalismalar yapilmasi gerekmektedir. Objective: High fat diet (HFD) induced oxidative stress is known to adversely affect testicular functions. Curcumin, which is an active ingredient of turmeric spice, has been shown to reduce lipid peroxidation and stimulate cellular antioxidant enzymes. The aim of this study is to investigate the effect of dietary curcumin on the testicular oxidant-antioxidant status in rats fed on a HFD. Material and Method: Male Sprague-Dawley rats were divided into four groups. Group 1 was fed with a control diet (10% of total calories from fat). Group 2 was fed with a HFD (60% of total calories from fat). Groups 3 and 4 received a HFD and a control diet with curcumin (1g/kg diet; w/w) respectively for 16 weeks. The testis tissue was homogenized and divided into postmitochondrial and mitochondrial fractions and the reactive oxygen species (ROS) levels were measured with the fluorometric method. The malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels and glutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD) and glutathione transferase (GST) activities were measured with spectrophotometric methods. Results: HFD supplementation increased postmitochondrial and mitochondrial MDA levels and decreased cytosolic GSH levels in testis. MDA levels decreased with curcumin supplementation. Moreover, GSH levels and GST activity increased. However, curcumin supplementation alone did not affect oxidant-antioxidant status. ROS levels, SOD and GPx activities did not change significantly between the groups. Conclusion: Our data has shown that curcumin supplementation with HFD may prevent testicular oxidant damage. However, further studies are needed to investigate the underlying molecular mechanisms.
Cilt
83Sayı
3Bağlantı
http://hdl.handle.net/11446/5389Koleksiyonlar
- DergiPark [101]