Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSeyithanoglu, Muhammed
dc.contributor.authorTanrikulu Küçük, Sevda
dc.contributor.authorIyidogan, Yildiz Öner
dc.contributor.authorKoçak, Hikmet
dc.contributor.authorMikailova, Parvana
dc.contributor.authorAydin, Abdurrahman Fatih
dc.date.accessioned2025-10-06T06:23:34Z
dc.date.available2025-10-06T06:23:34Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn1305-6441
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11446/5389
dc.description.abstractüksek yagli diyetin (YYD) neden oldugu oksidatif stresin testis fonksiyonlarini olumsuz yönde etkiledigi bilinmektedir. Zerdeçal baharatinin aktif bileseni olan kurkuminin oksidan-antioksidan denge üzerine olumlu etkileri oldugu gösterilmistir. Bu çalismanin amaci; YYD birlikte alinan kurkuminin testiste oksidan-antioksidan denge üzerine olan etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Sprague-Dawley erkek siçanlar dört gruba ayrilmis ve 16 hafta süreyle beslenmistir. Birinci gruba kalorisinin %10’unun yagdan karsilandigi normal diyet, ikinci gruba kalorisinin %60’inin yagdan karsilandigi YYD, üçüncü gruba YYD’e karistirilmis kurkumin (1g/kg yem) ve dördüncü gruba sadece normal diyet+kurkumin (1g/kg yem) verilmistir. Deney süresi sonunda testis dokusu homojenize edilerek postmitokondriyal ve mitokondriyal fraksiyonlara ayrilmis; testiste reaktif oksijen türleri (ROS) düzeyleri florometrik yöntemle, malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ile glutatyon peroksidaz (GPx), süperoksit dismütaz (SOD) ve glutatyon transferaz (GST) aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle ölçülmüstür. Bulgular: YYD uygulamasi, testiste postmitokondriyal ve mitokondriyal MDA düzeylerini arttirmis; sitozolik GSH düzeylerini ise azaltmistir. YYD+Kurkumin uygulamasi YYD’e bagli artis gösteren MDA düzeylerini düsürmüs; GSH düzeyini ve GST aktivitesini ise arttirmistir. Ancak sadece kurkumin uygulamasi oksidan-antioksidan göstergeleri etkilememistir. ROS düzeyleri ile SOD ve GPx aktiviteleri ise gruplar arasinda anlamli degisim göstermemistir. Sonuç: Bulgularimiz, YYD ile birlikte alinan kurkuminin testiküler oksidan-antioksidan dengeyi koruyucu olabilecegini göstermektedir. Ancak bu etkinin moleküler mekanizmalarinin incelenmesi için ileri çalismalar yapilmasi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractObjective: High fat diet (HFD) induced oxidative stress is known to adversely affect testicular functions. Curcumin, which is an active ingredient of turmeric spice, has been shown to reduce lipid peroxidation and stimulate cellular antioxidant enzymes. The aim of this study is to investigate the effect of dietary curcumin on the testicular oxidant-antioxidant status in rats fed on a HFD. Material and Method: Male Sprague-Dawley rats were divided into four groups. Group 1 was fed with a control diet (10% of total calories from fat). Group 2 was fed with a HFD (60% of total calories from fat). Groups 3 and 4 received a HFD and a control diet with curcumin (1g/kg diet; w/w) respectively for 16 weeks. The testis tissue was homogenized and divided into postmitochondrial and mitochondrial fractions and the reactive oxygen species (ROS) levels were measured with the fluorometric method. The malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels and glutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD) and glutathione transferase (GST) activities were measured with spectrophotometric methods. Results: HFD supplementation increased postmitochondrial and mitochondrial MDA levels and decreased cytosolic GSH levels in testis. MDA levels decreased with curcumin supplementation. Moreover, GSH levels and GST activity increased. However, curcumin supplementation alone did not affect oxidant-antioxidant status. ROS levels, SOD and GPx activities did not change significantly between the groups. Conclusion: Our data has shown that curcumin supplementation with HFD may prevent testicular oxidant damage. However, further studies are needed to investigate the underlying molecular mechanisms.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherIstanbul Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofIstanbul Tip Fakültesi Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHealth Care Administrationen_US
dc.subjectSaglik Kurumlari Yönetimien_US
dc.titleKURKUMIN UYGULAMASININ YÜKSEK YAGLI DIYETLE BESLENEN SIÇANLARIN TESTIS DOKUSUNDA OKSIDANANTIOKSIDAN SISTEM ÜZERINE ETKISIen_US
dc.title.alternativeEFFECT OF DIETARY CURCUMIN ON OXIDANT-ANTIOXIDANT STATUS IN TESTIS TISSUES OF RATS FED A HIGH-FAT DIETen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentDBÜen_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.volume83en_US
dc.identifier.startpage247en_US
dc.identifier.endpage253en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.department-tempKAHRAMANMARAS SÜTÇÜ IMAM ÜNIVERSITESI, 0000-0002-8027-7549, Türkiye -- ISTANBUL BILIM ÜNIVERSITESI, 0000-0001-9446-4399, Türkiye -- ISTANBUL ÜNIVERSITESI, 0000-0001-6956-8794, Türkiye -- ISTANBUL BILIM ÜNIVERSITESI, 0000-0003-1720-9102, Türkiye -- ISTANBUL ÜNIVERSITESI, 0000-0002-6883-9051, Türkiye -- ISTANBUL ÜNIVERSITESI, 0000-0002-2595-0833, Türkiyeen_US
dc.snmzKA_DergiPark_20251006


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster