Özel bir hastanede çalışan hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeylerinin değerlendirilmesi
Özet
Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde örgütlerin, başarıya ve amaçlarına ulaşmak, verimliliği, motivasyonu, iş doyumunu, performansı, başarıyı arttırmak, kaybı (işgücü, maliyet, prestij) azaltmak için çalışanlarının örgütsel bağlılıklarını arttırmaları ve bağlılıklarını etkileyen faktörleri belirlemeleri çok önemlidir. Çalışma özel bir hastanede, işgücünün büyük bölümünü oluşturan hemşirelerin, örgütsel bağlılık düzeylerini ve bu düzeyleri etkileyen faktörlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacı ile tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yapıldı.
Araştırma İstanbul ilinde bulunan özel bir hastanede 12.12.2014 ile 24.12.2014 tarihleri arasında yapıldı. Veriler Çetin (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan Meyer ve Allen (1990) tarafından geliştirilen 18 sorudan oluşan "Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ve litaratür bilgisine dayalı olarak geliştirilen 21 sorudan oluşan" Kişisel Anket Formu” ile toplandı. Çetin (2006) örgütsel bağlılık alfa değerini ortalama 0,76 olarak tespit etmiştir. Çalışmada örgütsel bağlılık ölçeğinin güvenirlik analizi yapıldığında Cronbach’s Alfa katsayısı 0,70 bulundu. İstatistik bulgular için, Shapiro-Wilk testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Bonferonni düzeltmeli Mann Whitney U testi kullanıldı. Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile incelendi. Çalışmadaki tüm istatistiksel analizlerde p değeri 0,05’in altındaki karşılaştırmalar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Örgütsel bağlılık ölçeği analizinde ise 5'li Likert değerlerinin ortalaması 1-2,49 arası düşük düzey, 2,5-3,49 arası orta düzey, 3,5-5 arası yüksek düzey olarak kabul edildi..Çalışmanın evreni olarak özel bir hastanede çalışan 150 hemşirenin tümü alındı, fakat örneklemi gönüllü katılımı kabul eden 109 hemşire oluşturdu. Evrenin % 72,6’ sı örneklemi oluşturdu.
Sonuç olarak litaratür bilgileri ve analiz edilen çalışma gösterdi ki; Özel bir hastanede çalışan hemşireler örgülerine orta derecede bağlıdırlar ve demografik değişkenlerden cinsiyet, ücret, mesleklerini isteyerek icra edip etmemeleri, mesleki verimlilik ifadeleri örgütsel bağlılıklarını anlamlı olarak etkiledi. Diğer incelenen faktörler açısından anlamlı farklılıklar bulunamadı. Kıdem, Psikolojik veya fiziksel tacize uğrama durumu, Fiziksel sorun, psikolojik sorun durumları ise katılımcı sayısı yetersizliğinden dolayı belirlenemedi. Sigara içimi, haftalık çalışma süresi, çalışma şekli, çocuk mevcudiyeti, yaşanılan yer, medeni durum, eğitim seviyesi örgütsel bağlılığa etki etmedi.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11446/690Koleksiyonlar
- Hemşirelik [98]