Akut böbrek yetmezliği tanılı hastalarda tedavi öncesi ve sonrası iskemik modifiye albümin düzeylerinin incelenmesi
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2015-08Author
Uzun, MehmetTaşkıran, Emin
Karakaş, Burak
Tanrısev, Mehmet
Kurtulmuş, Yusuf
Yıldırım, Mustafa
Akar, Harun
Metadata
Show full item recordCitation
Uzun M, Taşkıran E, Karakaş B, Tanrısev M, Kurtulmuş Y, Yıldırım M, Gülle S, Akar H. Akut böbrek yetmezliği tanılı hastalarda tedavi öncesi ve sonrası iskemik modifiye albümin düzeylerinin incelenmesi. FNG & Bilim Tıp Dergisi. 2015; 1(2): 68-70. doi: 10.5606/fng.btd.2015.013.Abstract
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız akut böbrek yetmezliği (ABY) olan hastalarda iskemi modifiye albümin (İMA) düzeyleri ile klinik iyileşme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark var mıdır? sorusuna cevap bulabilmektir.
Hastalar ve yöntemler: Ağustos 2014 - Ekim 2014 tarihleri arasında kliniğimizde ABY tanısı konulan, çalışma kriterlerini karşılayan 18 hasta (9 erkek, 9 kadın) çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmayla hastaneye yatmadan önceki İMA düzeyleri ile klinik iyileşme sonrası İMA düzeyleri arasındaki ilişki incelendi.
Bulgular: Hastaların tedavi öncesi İMA düzeyi ortalaması 628, tedavi sonrası İMA düzey ortalaması ise 428 olarak tespit edildi. İstatistiksel olarak her ikidurum arasında anlamlı fark saptandı.
Sonuç: Çalışma sonucunda dikkat çekici olarak İMA değeri yüksek olan hastaların hastanede yatış süresinin uzun olduğu görüldü. Ayrıca İMA düzeyi ile diyaliz ihtiyacı arasında anlamlı ilişki saptandı. Objectives: Our aim was to answer the question of Is there a statistically significant relationship between plasma ischemia modified albumin (IMA) levels of acute kidney failure (AKF) patients before the hospital admission and their clinical healing progress.
Patients and methods: Between August 2014 and October 2014, we included 18 patients (9 males, 9 females) who were diagnosed with AKF and investigated the relationship between patients’ blood levels of IMA before admission to the hospital and clinical progress.
Results: Plasma IMA average of 18 patients before treatment was 628. After treatment plasma IMA average was 428. A statistically reasonable relationship was detected.
Conclusion: Our study suggest that hospital stay of patients who had higher plasma levels of IMA was remarkably longer than who had lower plasma levels of IMA. Also we detected that the more plasma levels of IMA increased, the need of patients’ for hemodialysis increased.