İlişkiye dair inançlar ve bilişsel çarpıtmaların evlilik uyumuna etkisi
Künye
Küçükçelik, Zahide Merve. (2015). İlişkiye dair inançlar ve bilişsel çarpıtmaların evlilik uyumuna etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul : İstanbul Bilim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.Özet
Evlilik süresince, evliliğin niteliğinde değişimler olabilmektedir ve bu değişimlerle evlilik olumlu ya da olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Son dönemlerde yapılan konuyla ilgili çalışmaların çoğu eşlerin inançlarının içeriğine odaklanmıştır. Bunun nedeni ise bazı ilişki inançlarının işlevsel olmaması ve ilişkideki bireyleri mutsuzluğa sürüklemesidir. Eşler isteklerini, beklentilerini ve inançlarını evlilik ilişkisine yansıtmakta ve bunlar karşılanmadığında uyumsuzluklar ve sorunlar görülmektedir. Bu araştırmada, evlilik uyumunda ilişkiye yönelik bilişsel çarpıtmaların ve inançların etkileri çok yönlü değerlendirilmiştir.
Araştırmaya Türkiye’de yaşayan ve gönüllü olarak katılan 176 kadın ve 64 erkekten oluşan toplam 240 evli birey katılmıştır. Araştırmada demografik özelliklerin belirlenebilmesi için oluşturulan “Demografik Bilgi Formu”, Evlilikte Uyum Ölçeği, İlişkilerde İnanç Envanteri ve İlişkilere İlişkin Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği kullanılmıştır. Veriler internet ortamında ölçeklerin doldurulmasıyla toplanmıştır.
Araştırmadan elde edilen bulgular üç bölümde toplanmıştır. Öncelikle, analiz öncesinde veri temizleme, betimleyici istatistikler (ör., ortalama ve standart sapmalar) ve değişkenler arasındaki korelasyonlar verilmiştir. Sonrasında, değişkenler arasındaki grup farkları sunulmuştur. Son olarak, hiyerarşik regresyon analizine yer verilmiştir. During marriage, essensial changes can occur and these changes can affect marriage either positively or negatively. Recent studies about the subject mainly focus on the content of spouses beliefs. The reason for this is some of the ralationship beliefs are not considered as functional hence cause spouses to unhappines. Spouses reflect their requests, demands and beliefs to the marriage and when these requests are not componsated incoherencies and problems can occur in marital relationships. Present study aims to investigate the affects of cognitive distortions and beliefs to marital coherency.
240 married individuals from Turkey have volunteered fort his research, of whom 176 are female and 64 are male. In order to determine the demographic traits a “Demographic Survey” was used, to determine the coherence of marriage Marital Adjustment Scale, Relationship Belief Invantory and Interpersonal Cognitive Distortions Scle have been employed. The data has been collected by filling out the online survey.
Data gained from the research has been gathered under three categories. Inıtially data purging prior to analysis, descriptive statistics (for ex. avarege and standard deviation) and correlations between variables. Thereon group differences between variables were presented. Lastly, hierarchical regression analysis have been applied.