Hemşirelerin elektronik sağlık kaydı ve bilişim uygulamaları kapsamındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Künye
Cakirlar, Asli. (2016). Hemşirelerin elektronik sağlık kaydı ve bilişim uygulamaları kapsamındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul : İstanbul Bilim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.Özet
Bilişim, verilerin basit bir şekilde işlenip hızla dağıtıldığı, teknik alt yapısını teknolojiden alan önemli bir bilim dalıdır. Sağlık bilişimi ise bilişim teknolojilerinin sağlık alanına adapte edilmesi sürecidir. Sağlık bilişimi, sağlık bakım hizmetlerinin sunulması ve uygulanmasında var olan verilerin enformasyona ve bilgiye dönüştürülmesidir. Elektronik sağlık/hasta kayıtları sağlık bilişimin en temel kullanım alanlarından biridir ve kişilerin geçmiş, şu an ve gelecekteki sağlığı ile ilgili elektronik sistemler kullanılarak elde edilen, saklanan, iletilen ve işlenen her türlü veriyi kapsar.
Bu çalışma hastanelerde çalışan hemşirelerin bilişim sistemleri hakkındaki bilgi ve yeterliliklerini ölçerek, sağlık bilişiminin temelini oluşturan elektronik sağlık/hasta kaydına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapıdı.
Çalışma Ekim 2015- Kasım 2015 tarihleri arasında İstanbul’da faaliyet gösteren özel bir grup hastanede çalışan 330 hemşire ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Hemşire Bilgi Formu, Bilişim Teknolojileri ve Uygulamalarına Yönelik Bilgi ve Tutum Değerlendirme Soru Formu, ve Elektronik Sağlık/Hasta Kaydı Kullanımı Değerlendirme ölçeği kullanıldı.
Çalışmaya katılan hemşirelerin çoğunlukla 18-25 yaş arası olduğu saptandı. Ayrıca çoğunluğunun sağlık meslek lisesi ve lisans düzeyinde eğitim görmüş oldukları, büyük bir çoğunluğunu servis hemşirelerinin oluşturduğu saptandı.
Çalışmadan çıkan sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin, hemşirelik eğitiminde bilişim konusunda almış oldukları eğitimin yetersiz olduğunu düşündükleri ve hizmet içi eğitim programlarında teknoloji kullanımını arttırıcı eğitim verilmesini istedikleri saptandı. Hemşirelerin büyük çoğunluğunda teknolojinin hemşirelik uygulamalarında kullanılmasının fayda sağlayacağı görüşünde olduğu ve elektronik sağlık/hasta kaydı kullanımı ile verilen bakımın kalitesinin artacağını ifade ettikleri görüldü. Informatics the data is distributed rapidly processed in a simple manner, the technical infrastructure of the technology is an important branch of science. Health informatics is that data are converted into information and knowledge indispensable element in the implementation and delivery of health care services. Electronic health/patient records, health informatics has been one of the main areas and people of the past, present and obtained by using electronic systems relating to future health, stored, transmitted, and any information that is processed.
This study was conducted with the purpose of identifying thoughts of nurses who work in hospitals about electronic health/patient records which is the basis of health informatics, by measuring their knowledges and adequacies about information systems.
The study was substantiated between October 2015 and November 2015 in a private group hospitals in Istanbul with the 330 nurses. Survey method was used to collect data. Nurse Information form, Descriptive Information Form about Information Technology Use, Assessment Form for Evaluating Knowledge and Attitudes Applications, and System Electronic Patient Records Use Evaluation Form were used to collect data.
It was determined that nurses who participated in research, are predominantly 18-25 years old. It was seen that most of the participants had associate or undergraduate degree It was detected that the most of nurses are service nurses.
The results of the data analyses showed that the nurses find the information technologies education inaduquate and they want to get courses for efficient use of Technologies in in-service training activities.
Bağlantı
https://hdl.handle.net/11446/905Koleksiyonlar
- Hemşirelik [98]