Normospermi ve astenospermi olgularda phospholipase C zeta’nın fertilizasyondaki etkisi
Künye
Oktay N, Ersoy Canillioglu Y, Unsal E, Hurdag C. [The effect of fosfolipaz C zeta in fertilization of normospermia and astenospermia cases]. FNG & Bilim Tıp Dergisi 2016;2(2):121-129. doi: 10.5606/fng.btd.2016.022Özet
Amaç: Bu çalışmada normospermi ve astenospermi gruplarında, immünohistokimyasal ve immünofloresan yöntemleri kullanılarak fosfolipaz C zeta (PLCζ) proteininin lokalizasyonunun fertilizasyona olan etkileri araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Bu çalışmaya yaşları 22-40 arasında değişen normospermi (sayı 20 milyon\mL ve üzeri, motilite %50 ve üzeri, n=20) ve astenospermi (sayı 20 milyon\mL ve üzeri, motilite %30 ve altı, n=20) olmak üzere iki grup semen örneği dahil edildi. Çalışmada, normospermi ve astenospermi grupları arasında PLCζ’nın lokalizasyonları immünohistokimya ve immünofloresan yöntemleri kullanılarak incelendi. Ek olarak, normospermi ve astenospermi grupları geçirimli elektron mikroskobu (TEM) takibi yapılarak incelendiğinde gruplar arasında ultrastrüktürel farklılıklar olduğu belirlendi.
Bulgular: Normospermi grubu immünohistokimyasal boyama sonuçlarında spermatozoonlarda, baş kısmının membranı boyunca, akrozom ve postakrozomal bölgelerde anlamlı PLCζ reaksiyonu gözlendi. Astenospermi grubu spermatozoada PLCζ reaksiyonunun bu bölgelerde azaldığı gözlendi. Uygulanan immünofloresan ve TEM yöntemlerinde de benzer destekleyici sonuçlar elde edildi.
Sonuç: Çalışmamızda PLCζ proteini normospermi ve astenospermi gruplarında incelendi ve iki grup arasında belirgin yapısal farklar kaydedildi. Çalışma sonuçlarımız astenospermi grubu oosit aktivasyon yetersizliğinin, azalmış PLCζ varlığı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Objectives: This study aims to examine the effects of phospholipase C zeta (PLCζ) protein localization in fertilization of normospermia and asthenospermia groups by using immunohistochemistry and immunofluorescence methods.
Patients and methods: We included two semen samples of normospermia (count: 20 million\mL and up, motility: 50% and higher, n=20) and asthenospermia (count: 20 million\mL and up, motility: 30% and lower, n=20) whose ages varied between 22-40, in this study. We analyzed the PLCζ localization in the normospermia and asthenospermia groups by using immunohistochemistry and immunofluorescence methods. Additionally, when we examined the normospermia and asthenospermia groups with the transmission electron microscopy (TEM) follow-up, we found ultrastructural differences between the groups.
Results: In the immunohistochemical staining results of normospermia group, we observed significant PLCζ reaction along the membrane of the sperm, and the acrosome and post-acrosome regions. We observed a decrease of PLCζ reaction in asthenospermia group spermatozoa in these regions. We obtained similar supporting results from immunofluorescence and TEM examinations.
Conclusion: We examined the PLCζ protein in normospermia and asthenospermia groups and observed significant structural differences between the two groups. Our results showed that insufficiency in oocyte activation in asthenospermia is associated with decreased PLCζ presence.